Nieuws en acties voorjaar 2017

Open Zondagen

In het schooljaar 2016-2017 is Het Beroepenhuis op 9 zondagen open voor ouders en hun kind(eren). De eerstkomende Open Zondag vindt plaats op 26 februari.

Meer info en alle data vind je op onze Open Zondagen-pagina.

(gepost op 20/12/2016)


Ouderavond 25 januari

Op woensdag 25 januari organiseert Het Beroepenhuis opnieuw haar jaarlijkse inspirerende avond voor ouders en leerkrachten. Ook deze keer is er een bijzonder veelbelovende gastpreker: pedagoog Pedro De Bruyckere.

Pedro bouwt die avond verder op zijn boek 'Ik was 10 in 2015' en legt uit hoe opvoeders hun kinderen en leerlingen kunnen voorbereiden op een toekomst in een wereld in verandering. Waar zullen ze later wonen? Welke jobs kunnen ze uitoefenen? Zullen ze eigenlijk wel gelukkig zijn? Hij formuleert een duidelijk en optimistisch antwoord op de vragen van ongeruste ouders en leraren.

Deze avond is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk. (Wacht niet te lang, de plaatsen zijn beperkt.)
De deuren gaan open vanaf 19u15. Pedro start om 19u45. Vermoedelijk is hij rond 21u klaar. Achteraf is iedereen welkom om na te praten bij een drankje.
Dit initiatief wordt gepromoot door de koepels van ouderverenigingen van de drie grootste onderwijsnetten; het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs (KOOGO), het Gemeenschapsonderwijs (GO! Ouders) en het Vrije Onderwijs (VCOV).

(gepost op 20/12/2016)


Creaclub Technica

Een volgende reeks van de Creaclub Technica - de STEM-academie van Co-valent, TOFAM Oost-Vlaanderen, Ingegno en Het Beroepenhuis - gaat op woensdagnamiddag 1 februari van start. Jongens en meisjes van 10 tot 12 jaar kunnen zich hier opnieuw creatief uitleven met techniek.

(gepost op 20/12/2016)


Megastapper XL

Op maandag 13 februari 2017 ontvangen we in Het Beroepenhuis alle CLB-medewerkers uit Gent uit de verschillende onderwijsnetten. Ze krijgen eerst een sessie over de brede eerste graad en kunnen daarna workshops volgen van 8 sectoren (Vivo, SFTL, FVB Constructiv, TOFAM, Vormetal, IPV, Horeca Vlaanderen en Besko/UBK-UCB) om up-to-date te zijn met de ontwikkelingen binnen de beroepen van deze sectoren en hoe zich dit vertaalt naar het onderwijs. In de namiddag bezoeken de CLB-medewerkers verschillende secundaire scholen uit Gent.

Dit initiatief krijgt de steun van het kabinet van de schepen van onderwijs Elke Decruynaere en de 8 bovengenoemde sectoren. Het wordt getrokken vanuit het OCG (Onderwijs Centrum Gent) met medewerking van De Stap en Het Beroepenhuis vzw.

(gepost op 20/12/2016)


ON THE MOVE

Op 21 maart 2017 organiseren we een bedrijvenrally voor het 4de jaar secundair onderwijs in Deurne bij gastbedrijf Gosselin. De rally gaat over transportberoepen: vrachtwagenchauffeur, expediteur, inpakker-verhuizer en chauffeur brandstof en is een initiatief van 4 verwante sectoren: SFTL, LOGOS, Verhuis en Brandstoffenvervoer. De scholen uit de omgeving van Deurne worden uitgenodigd om (met maximum 80 leerlingen) deel te nemen.

(gepost op 20/12/2016)


Traject talentverkenning Ronse

Alle leerlingen uit de 3de graad basisonderwijs in Ronse (zo’n 600) nemen deel aan een traject over talentverkenning. Hun leerkrachten nemen allerlei initiatieven om talenten te ontdekken, bedrijven te bezoeken, ouders te betrekken en de secundaire scholen te verkennen, met de hulp van CLB en Samenlevingsopbouw. Alle leerlingen nemen ook deel aan het beroependorp op 13, 14 en 15 maart 2017 in het COC in Ronse. Het traject wordt gesteund door de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Ronse.

(gepost op 20/12/2016)


Traject beroependorp en bedrijvenrally Kortrijk

Alle leerlingen uit het 5de leerjaar basisonderwijs in Kortrijk (zo’n 800) nemen deel aan een traject dat hen samen met hun ouders en leerkrachten helpt bij het zoeken van de juiste studiekeuze. De jongeren zullen talenten ontdekken, de beroepswereld leren kennen en het studieaanbod verkennen. In het traject zitten alvast 2 evenementen voor alle leerlingen: het beroependorp in het 5de leerjaar op 25, 26 en 27 april 2017 in de Budafabriek en de bedrijvenrally voor het 6de leerjaar in oktober 2017. Het traject wordt gesteund door de Provincie West-Vlaanderen en de Stad Kortrijk.

Meer info vind je op onze facebookpagina.

(gepost op 20/12/2016)


Nascholing 3D-printen

Op woensdag 26 april en woensdag 3 mei organiseert Het Beroepenhuis - in samenwerking met TOFAM Oost-Vlaanderen en Ingegno - opnieuw een nascholing 3D-printen voor leerkrachten van de 3de graad basisonderwijs en 1ste graad secundair onderwijs.

Maak tijdens het eerste deel kennis met het online tekenen in 3D en creëer een eigen ontwerp. Leer daarna de praktische werking van een 3D-printer kennen om een eigen ontwerp te printen.

Geïnteresseerd? Meer info vind je hier.

(gepost op 17/02/2017)


Boetiek Techniek

De Stad Gent en TOFAM Oost-Vlaanderen willen met Boetiek Techniek, een tweejaarlijkse doe-beurs met en over techniek, jongeren van 10 tot 14 jaar warm maken voor een carrière in de technische sector. Op zaterdag 6 mei 2017 zakken Oost-Vlaamse bedrijven en organisaties opnieuw af naar het Gentse stadscentrum en tonen er hun technisch kunnen.

Er staan heel wat doe-activiteiten op het programma, specifiek ontworpen voor 10- tot 14-jarigen. Zo geven ze jongens en meisjes de kans om kennis te maken met technische beroepen en opleidingen. Van design tot hightech en mechanica: je kan er jouw talent ontdekken!

(gepost op 20/12/2016)


 Technologica

Op dinsdag 16 mei 2017 gaat voor het 6de leerjaar Technologica opnieuw door in de Eskimofabriek in Gent. Technologica is een beurs voor laatstejaars TSO en BSO die hun GiP (geïntegreerde proef) voorstellen aan een jury van bedrijfsmensen en aan de leerlingen van het 6de leerjaar. Naast deze beurs is er ook een workshopruimte waarin de leerlingen zelfstandig kunnen kiezen aan welke workshops rond techniek en talenten zij deelnemen. Dit project wordt georganiseerd op vraag van RTC Oost-Vlaanderen.

(gepost op 20/12/2016)