Beroepen en sectoren

  1. Leerlingen krijgen de opdracht (als huistaak, tijdens contractwerk of hoekenwerk of gewoon tijdens de lesuren) om op zoek te gaan naar beroepssectoren, technische beroepen en opleidingen door enkele door hen gekozen websites te raadplegen uit een lijst met websites.
  2. Leerlingen brengen de resultaten van hun opzoekwerk naar voor in een kringgesprek over verschillende technische beroepen en beroepskeuze.
  3. De leerkracht noteert alle genoemde beroepen op het bord.
  4. De leerlingen plaatsen de beroepen op het bord bij de juiste sector op basis van een overzicht van sectoren en de beroepen die daarbij horen.

Toch zijn er beroepen die in meer dan één sector te vinden zijn:

Zo vinden we vrachtwagenchauffeurs, planners en magazijnmedewerkers bijvoorbeeld niet enkel in transportbedrijven (die transport doen voor rekening van derden), maar ook in bedrijven waar materiaal opgeslagen wordt in een magazijn en getransporteerd wordt.

Receptiepersoneel werkt bijvoorbeeld vooral in de sector Horeca omdat elk hotel receptiepersoneel nodig heeft, maar ook een groot bedrijf of een pretpark heeft personeel dat instaat voor de ontvangst van de bezoekers. Koks vind je bijvoorbeeld niet alleen in een restaurant, maar vaak ook op school.

Bijlage:

Overzicht van sectoren en beroepen

379kB

Lijst met nuttige websites

61kB

 

Logo Onderwijs vlaanderen

Reserveren?

voor scholen:
09 330 85 50
Of mail ons voor een lijst met vrije data.

Voor gezinnen:
RESERVEREN IS NIET NODIG
OP DE GEZINSDAGEN.