Beroepenscramble

Scramblespelers vullen een raster met woorden die met elkaar verbonden zijn. Elke speler tekent een rooster van tien bij tien vakjes. Alle deelnemers spreken een bepaald thema met elkaar af, bijvoorbeeld beroepen, een beroepssector, gereedschappen, of beroepsjargon. Vervolgens proberen ze hun rooster te vullen met woorden die binnen het thema passen, waarbij deze net als in een kruiswoordraadsel of in scrabble elkaar kruisen. Niet gebruikte vakjes dienen zwart te worden gemaakt. Wie als eerste zijn rooster vol heeft, roept ‘stop’ waarna de anderen hun pen neer moeten leggen. Een speler mag pas ‘stop’ roepen als ten minste de helft van het aantal vakjes in zijn rooster een letter bevat. Elke letter in een goedgekeurd woord levert een punt op. Winnaar is degene met de meeste punten.

Verschillende variaties zijn mogelijk. Zo kan er gewerkt worden in (kleine) groepjes (al dan niet op een scrabblebord in plaats van op papier). Of kan het toegelaten zijn om woorden ook van onder naar boven, van links naar rechts, of diagonaal naar boven of beneden te laten lopen. Combineren we de twee dan kan er gewerkt worden in twee ronden: de beroepenscramble wordt in de tweede ronde omgezet in een woordzoeker.

Tip: Woordzoeker

In het woordzoekerspel is het de bedoeling woorden te vinden die in een kruiswoordrooster verborgen zijn. Een woordzoeker kom je vaak tegen in puzzeltijdschriften, kranten en leerboeken. Hij is echter ook makkelijk zelf te maken.

Daarvoor teken je een raster van woorden die je tegenspelers moeten zien te vinden (zie beroepenscramble). Die woorden mogen van links naar rechts lopen, van rechts naar links, diagonaal naar boven of beneden, van onderen naar boven of van boven naar onderen. Meestal zijn de verborgen woorden thematisch met elkaar verwant. Een eenmaal gevonden woord mag worden doorgestreept.

Tip: Crossword Forge

Met Crossword Forge kan je (ondermeer) woordzoekers bouwen als interactive-web pagina. Dat heet dan "Crossword Forge Live". De woordzoekers zijn intuïtief in gebruik en bevatten prettige animaties die door de speler wellicht zullen worden gesmaakt. Je kan bij Crossword Forge Live puzzels je eigen achtergronden gebruiken. Je kan zelfs automatische hints voorzien. Bekijk dit online voorbeeld.

 

Logo Onderwijs vlaanderen

Reserveren?

voor scholen:
09 330 85 50
Of mail ons voor een lijst met vrije data.

Voor gezinnen:
RESERVEREN IS NIET NODIG
OP DE GEZINSDAGEN.