Meet je planeet

In 2000 ontwikkelde het team van la main à la pâte een project dat geschikt is voor internationale samenwerking: het meten van de omtrek van de aarde.

Dat gebeurt aan de hand van de eenvoudige, zeer bekende methode die 22 eeuwen geleden ontdekt werd door de Griek Eratosthenes. Het begint met het plaatsen van een stok in de grond. Vervolgens wordt een aantal maanden de verandering in de schaduw gemeten, precies op het moment dat de zon op haar hoogste punt staat. Die gegevens worden uitgewisseld met een school op een andere breedtegraad. Zo leren de kinderen dat ze met opmerkelijke precisie de grootte van de planeet kunnen meten en zien dat die werkelijk rond is. Sinds de start hebben honderden scholen over de hele wereld meegedaan.

Het is een voorbeeld van een project dat over de landsgrenzen en de vakgrenzen heen stijgt: technologie, wiskunde, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde. Kinderen leren wat de relatie is tussen zon en schaduw, ze observeren de gang van de zon, ze bouwen hun eigen instrument, leren dat te gebruiken, en kunnen veel leren over oude culturen en over geografische concepten als breedtegraad.

Logo Onderwijs vlaanderen

Reserveren?

voor scholen:
09 330 85 50
Of mail ons voor een lijst met vrije data.

Voor gezinnen:
RESERVEREN IS NIET NODIG
OP DE GEZINSDAGEN.