Verboden de werf te betreden

"Verboden de werf te betreden" is een educatief pakket dat vertrekt vanuit een projectmatige aanpak. De leerlingen maken kennis met twaalf verschillende beroepen uit de bouwsector. De leerlingen moeten zelf de informatie bij elkaar zoeken. Dat doen ze door het uitvoeren van opdrachten en het ontwikkelen van vaardigheden. De leerlingen moeten uiteindelijk te weten komen in welke volgorde de twaalf bouwvakkers aan de slag gaan bij het bouwen van een woning.

De klas wordt verdeeld in groepjes die tijdens de duur van het spel een team vormen. Iedereen krijgt een identiteitskaart, een overzichtsfiche en een evaluatiefiche.

Tijdens het project moeten leerlingen met hun team opdrachten uitvoeren. De opdrachten staan op opdrachtenkaarten en hebben allemaal iets te maken met een van de bouwberoepen. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad zijn er per opdracht een tot drie jokerkaarten te verdienen.

De laatste 10 minuten van elke lestijd is het ruilbeurs. Dan kan men in ruil voor een jokerkaart van de andere leerlingen te weten komen welke identiteitskaarten ze bezitten. Tijdens de laatste lestijd moet elk team alle jokerkaarten inruilen voor informatie over de bouwberoepen en wordt de overzichtsfiche volledig ingevuld.

Om het spel in zijn totaliteit te kunnen spelen is materiaal nodig die eigenlijk zo goed als onontbeerlijk is voor een leerkracht Technologische Opvoeding: slangwaterpas, schietlood, schuifmaat, hamer, vijl, touwen, bakstenen, nagels, ...

Bij het pakket hoort een cd-rom. Die voegt een aantal interessante mogelijkheden toe aan het project.

Info: ‘Verboden de werf te betreden’

Graden
1ste graad secundair onderwijs

Thema's
Bouw

Vakken
Technologische Opvoeding 

Werkwijze
Les

Tijdsduur
6 lesuren. Nadien kunnen de leerlingen ook nog een presentatie geven. Daarvoor moeten twee extra lestijden voorzien worden.

Voorbeelden
Identiteitskaart stellingbouwer:
"Als het huis hoger moet worden dan manshoogte kom ik op de werf. Meestal staan er al een paar muurtjes die de metselaar heeft gezet. Hoogtevrees mag je in mijn beroep niet hebben. Ik ben dan wel geen bergbeklimmer, toch is werken op een stelling best wel spannend. Zeker als je een stelling met verschillende verdiepingen neerzet. Die bestaat uit verschillende elementen die mooi in elkaar passen. Collega's geven het materiaal aan van op de grond. Zolang de stelling niet volledig af is, moet je je steeds beveiligen."

Opdrachtkaart 97:
Neem bijlage H. Daarop vind je afbeeldingen van gereedschap terug. Schrijf op welke afbeelding bij welke naam hoort. Vier van de zes stuks worden door de metselaar gebruikt. Schrijf op welk gereedschap dat is. Leg je resultaat voor aan de leerkracht.

Initiatiefnemer
"Verboden de werf te betreden" is een project van Constructiv. Voor de ontwikkeling werd een beroep gedaan op de stuurgroep Technologische Opvoeding Mechelen-Brussel en een stuurgroep met netoverschrijdende inspecteurs.

Jaar
2002

Voorwaarden
70 euro, te bestellen via een bestelformulier.

Website
www.constructiv.be

Contact
Constructiv
Koningsstraat 132 bus 1
1000 Brussel
02 209 65 65

De contactgegevens van de Constructiv-regio’s kunnen via de website bekomen worden.